Borsalar, geçen hafta sıcak gelen üretici ve tüketici enflasyon verilerinin ardından kırmızıya boyanmışken, bu hafta şirket etkinlikleri ve Fed'in faiz kararlarına odaklanmış durumda. Geçtiğimiz hafta Nasdaq %0,96, S&P 500 %0,65 ve Dow Jones %0,49 değer kaybetti.
Geçtiğimiz Cuma günü, hisse senetleri, borsa yatırım fonları ve endekslere bağlı opsiyonların aynı anda sona erdiği üç aylık bir etkinlik yaşandı. 5 trilyon doları aşan bu opsiyonlarla ilgili varlıklar, yılın dört zamanı; mart, haziran, eylül ve aralık aylarının üçüncü Cuma günleri sona eriyor. Bu günler, tarih boyunca piyasada büyük dalgalanmalara ve fiyat hareketlerine neden oluyor.
Geçen hafta, piyasalar için dalgalı bir seyir izledi. S&P 500, dört gün boyunca düşüş gösterirken, sadece bir gün 1% değer kazanarak dikkat çekti. Yatırımcılar, beklenenden yüksek tüketici fiyat endeksi verisine rağmen, bu durumun Fed'in faiz indirimi planlarını değiştirecek kadar etkili olmadığını düşündüler. Ancak, beklenenden yüksek üretici fiyat endeksi ve zayıf perakende satış verileri daha fazla endişeye yol açtı.
Cestrian Capital Research'ün başındaki Alex King, "Mart'ın ikinci yarısı, opsiyonların sona ermesi ve FOMC toplantısının yapılmasıyla tanımlanır. Bu etkinlikler, geçmişte piyasada önemli dönüşlere neden olan ana katalizörler olabilir" dedi.
Güçlü Sektörler: Enerji, Ham Madde, Sanayi
Zayıf Sektörler: Teknoloji, Temel Tüketim Malları, Sağlık, Emlak, İletişim
Nvidia etkinliğinden Fed kararlarına, yeni hafta borsalar için hareketli geçmeye aday. Hisseler, son iki haftadır üst üste yaşanan kayıpların ardından, Fed'in salı günü başlayacak toplantısı öncesinde temkinli bir başlangıç yapacak. Geçen hafta yükselen enflasyon oranları, Fed'in faiz oranlarını indirmeye başlama ihtimalinin uzak olduğunu gösterdi. Fed toplantısının yanı sıra, Nike (NKE) ve FedEx (FDX) gibi önemli şirketlerin finansal sonuçları da bu hafta piyasaların odağında olacak.
ABD'deki teknoloji sektörü çalışanları, işten çıkarmaların ardından yeni iş arayışı içinde. Apple (AAPL), Amazon (AMZN), PayPal (PYPL), IBM (IBM) dahil 200'den fazla teknoloji şirketi, bu yıl 50 binden fazla çalışanıyla yollarını ayırdı. Bu durum, 2001'deki dot-com balonunun patlamasından bu yana en büyük işten çıkarmalara sahne olan 2023'ü takip ediyor. Kaybedilen işlerin ardından, çalışanlar daha düşük ücretlerle iş bulma konusunda rekabet ediyor.