Günümüzde gençlerin ticaret sektöründeki yerini arttırmak ve girişimci ekosistemine gençleri dahil etmek için pek çok devlet desteği mevcuttur. Bunlardan biri de genç girişimci devlet desteği adı altındadır. Genç girişimci desteği gençlerin kendi işlerini kurup başarılı işlere imza atması için iki önemli desteği içinde barındırmaktadır. Yazımızda
genç girişimci destekleri konusunda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Genç Girişimci Desteği Nedir?
Yeni bir girişimde bulunmak isteyen gençler devlet teşvikleri alarak ayrıcalıklı haklar elde edilmektedir. Devlet teşviği ile girişimci ekosistemine dahil olmak isteyen gençler 75 bin TL’ye kadar olan gelirlerinin vergisinden muaf oldukları gibi 1 yıl boyunca Bağkur primleri de devlet tarafından ödenmektedir. Genç girişimci desteği şartlarını sağlayan gençler bu destekten yararlanmakta ve kendi işlerini kurabilmektedir.
2022 Genç Girişim Destekleri Nelerdir?
Genç girişimcilere verilen desteği iki şekilde ele alabiliriz. Bu destekte 29 yaş altı-18 yaş üstü girişimde bulunmak isteyen gençler
genç girişimci desteği teşvik tutarı olan 75 bin TL’ye kadar vergi muafiyeti elde etmektedir. Öte yandan 12 ay boyunca BAĞKUR primlerini devlet karşılamaktadır. BAĞKUR prim desteği 1.060 TL civarındadır ve 12 ay boyunca devlet bu primi ödemektedir. 100 bin TL’lik bir satış yapan genç girişimci 75 bin TL’den gelir vergisi muafiyeti olunduğu gibi 25 bin TL’lik kısmın vergisi ödenmektedir.
Genç girişimci vergi muafiyeti süresi 3 yıldır.
Genç Girişimci Desteklerinden Kimler Yararlanabilir?
Genç girişimci şartları genç girişimci devlet desteği kanunu kapsamında belirlenmiştir. Şartlar şöyledir;
- 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olunmalıdır.
- Şirket modeli şahıs şirketi ya da adi ortaklık şirketi olmalıdır. Limited ve anonim şirket kuranlar genç girişimci desteğinden yararlanamaz.
- 01.06.2018 tarihinden sonra ilk kez bağkur girişi yapılmış olmalıdır.
- 01.06.2018 tarihinden sonra adınıza kurulan bir şirket olmamalıdır.
- İlk kez vergi mükellefi olunması gereklidir.
- Genç girişimci desteğinden yararlanan kişilerin farklı bir şirkette ortaklığı bulunamamalıdır.
- Kendi işinizin başında olunması gerekmektedir.
- Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan 20. madde kapsamında kazanç istisnası kapsamında olanlar arasında yer alınması gerekmektedir.
- Tam mükellefiyet kapsamında olunması gereklidir.
Genç Girişimci Desteklerinden Kimler Yararlanamaz?
Genç Girişimci Desteğinden yararlanılamayacak durumlar ise şöyledir;
- Şirket kuruluş sürecinde anonim şirket ya da limited şirketi kuranlar
- 01.06.2018 tarihinden önce şirket kuruluşu gerçekleştirenler
- Diğer şirketlerde ortaklığı bulunanlar
- 01.06.2018 tarihinden önce bağkur girişi yapılmış olanlar
- Adına daha önce şirket açan ve bu şirketin kapanışını yapan kişiler
- 29 yaşını aşan kişiler
- Daha önce vergi mükellefiyeti olan kişiler
- Tam mükellefiyet kapsamında olmayan kişiler
Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Genç girişimci desteği almak isteyenler öncelikle işletme kurmalı ve bağlı bulunan vergi dairesine 10 gün içerisinde bildirim yapmalıdır. Ardından GİB’den genç girişimci olunduğuna dair bir yazı alınmalı ve SGK’ya bu yazı bildirilip ve ibraz ettirilmelidir. Böylece Bağkur prim ödemeleri yapılmaktadır.
Genç Girişimci Bağkur Desteği Ne Kadardır?
BAĞKUR prim desteği 1.060 TL civarındadır ve 12 ay boyunca devlet bu primi ödemektedir. Genç Girişimci desteği kapsamında ödenen bağkur primleri 12 ay boyunca devlet hazinesinden ödenmektedir. Ayın sonunda genç girişimci desteğinden yararlanarak kendi şirketlerini kuran genç girişimciler kendi bağkur primlerini ödemeye başlayacaktır.
Genç Girişimci Vergi Muafiyeti Süresi Ne Kadardır?
Genç girişimci vergi muafiyeti süresi 3 yıldır. 75 bin TL’ye kadar olan yıllık gelirde vergi muafiyeti söz konusu olmaktadır. Bu oranı geçen kişiler ise yıllık gelir vergisi oranından vergilerini ödemekle mükelleftir. 2022 vergi oranları şöyledir;
- 32.000 TL’ye kadar - %15
- 70.000 TL’nin 32.000 TL’si için 4.800 TL, fazlası - %20
- 170.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL (ücret gelirlerinde 250.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL), fazlası - %27
- 880.000 TL’nin 170.000 TL’si için 39.400 TL (ücret gelirlerinde 880.000 TL’nin 250.000 TL’si için 61.000 TL), fazlası - %35
- 880.000 TL’den fazlasının 880.000 TL’si için 287.900 TL (ücret gelirlerinde 880.000 TL’den fazlasının 880.000 TL’si için 281.500 TL), fazlası- yüzde 40
Genç Girişimci Desteği Alan KOSGEB Desteği Alabilir Mi?
Genç girişimci desteğinden yararlanan girişimciler aynı zamanda KOSGEB gibi farklı teşviklerden yararlanabilmektedir. Fakat öğrenim kredi borcu gibi ödenmeyen borçlar olduğunda devlet verilen destek tutarından bu borçları kesmektedir.
Genç Girişimciler Hangi Alanlarda İş Kurabilir?
Genç girişimciler pek çok farklı alanda iş kurabilmektedir. Bu alanlar; E-ticaret, e-ihracat Sektörü, online ürün satışı ya da mağaza açma, sosyal medya danışmanlığı, dijital ajans kurma, danışmanlık şirketi kurma, yaşam koçluğu, start-up yapma, petshop açmak, e-ticaret sitesi kurmak, yazılım şirketi kurmak gibi pek çok farklı alan ve sektör sayılabilmektedir.
Genç Girişimci Desteği Avantajlar Nelerdir?
Genç girişimci desteğinden yararlanmanın pek çok avantajı söz konusudur. Genç yaşta kendi işini kurabilen gençler başarılı oldukları takdirde işlerini büyütebilir ve kazançlarını arttırabilmektedir. Örneğin e-ticaret yapan bir genç başarısını yurtdışına da taşıyabilir ve karlılığını arttırabilmektedir. Genç girişimci desteğiyle sağlana vergi muafiyeti de oldukça karlılık sağlamaktadır. 75 bin TL’ye kadar olan satışlarda vergi muafiyeti işe yeni başlayanlar için oldukça kazançlı bir durumdur. Gençler kendi işlerini kurma, yönetebilme, ilerletebilme becerisi kazanarak yönetici ve liderlik tecrübesini çok genç yaşta elde edebilmektedir.
Genç Girişimci Desteği Alan Girişimciler E-ticaret Sektöründe Neler Yapabilir?
Genç girişimci e-ticaret sektöründe sıklıkla yerini almayı sürdürmektedir. Üstelik devlet desteği ile daha başarılı ve kapsamlı bir şekilde e-ticarete atılan gençler online işlerle e-ticaret pazarından pay almayı başarmaktadır. Özellikle pandemi döneminde artan e-ticaret talebini değerlendiren gençler popüler online ürünleri keşfederek bunların satışlarını yapmış ve sektöre yön vermişlerdir. Yenilikçi ve dinamik bir sektör olan e-ticaret sektörü gençlere hitap eden bir sektör olarak dikkat çekmektedir. .