İş Dünyası

Oprah Winfrey’den Başarıya Ulaştıracak 8 Önemli Hayat Dersi

Hacer Jafar 10288
Oprah Winfrey’den Başarıya Ulaştıracak 8 Önemli Hayat Dersi

Oprah Winfrey’den Başarıya Ulaştıracak 8 Önemli Hayat Dersi

Oprah Winfrey, 2004 yılından itibaren Forbes dergisine göre dünyanın en çok kazanan kadın dolar milyarderi unvanını sahip oldu. Ancak bu unvanı elde etmek onun için hiç de kolay olmadı. O, kendini hep çok şanssız görüyordu. Kadındı, siyahi ve yoksuldu. Hayatını kazanmaya başlamak onun 10 yılını aldı. Çok kötü küçük ve sıradan işlerde çalıştı. İnsanlar tarafından sürekli ‘zenci’, kadın ve yoksul olduğu için hor görülen ve pek çok insana göre siyahi sıradan bir insandan başkası değildi. O kadar çok başarısızlıklar yaşamıştı ki, üst üste gelen problemlerle baş edemeyeceğini düşünüyordu. Sevgilisinden ayrılmış, işinden kovulmuş, cebinde beş kuruş parası olmayan evsiz bir insandı. Ve tüm bu sebepler yüzünden bir gün yaşamına son vermeye bile kalkışmıştı. Ancak son anda uçurumun kenarında frene basmayı bilip hayata yeniden döndü. Onu bu hayata bağlayan içindeki gücün farkına vardı. Ve bu son hamle onu kazandıklarını tüm dünyadaki insanlar için harcayacak kadar cömert bir insan haline getirdi. Şu anda halen dünyanın en zengin ve başarılı kadınları arasında olan Oprah Winfrey için tüm bunları yapmak kolay değildi ama vazgeçmediği bazı değerleri vardı. Peki, neydi bunlar gelin hep beraber görelim.

1. Başarısız olmaktan asla korkmayın

Etrafınıza dönüp baktığınızda birçok insanın bir şeyler için çabaladığının farkına varırsınız. Herkesin kendine göre bir amacı ve tutkusu var. İnsanlar ‘ya başarısız olursam’ düşüncesi ile çoğu zaman harekete geçemiyor ve bu sebeple de karşılarına çıkan fırsatları isteseler de göremiyorlar. Başarısız olmaktan asla korkmayın. Başarısız olursanız bir daha başlayın. Engellere ve dertlere takılmayın. Oprah da bu isimlerden bir tanesi ve bakın bizlere ne diyor:
Hiçbir dert sonsuza kadar sürmez. Oprah Winfrey

2. Asla vazgeçmeyin

Yapmış olduğunuz iş her ne ise en ufak bir başarısızlıkta havluyu yere atmayın. Tarihimiz ve dünyaya ismini kazımış olan insanların hayatları bu tür örneklerle doludur. Atatürk için ölüm emri çıkmasına rağmen o vazgeçmedi ve yepyeni bir devlet kurdu. Unutmayın ki zafer ancak ve ancak hedefinden vazgeçmeyenlerindir.
Her gün, yeniden başlamak için bir fırsattır. Neye inandığın, hayallerinden, isteklerinden ve beklentilerinden çok daha güçlüdür. Sonunda her zaman inandığın şey olursun. Oprah Winfrey

3. Önce kendinizi tanıyın

Başarılı bir insan olabilmek aynı zamanda kitlelere hitap etme yeteneğini de beraberinde getirir. Bu da öncelikle kendinizi tanımakla başlar. Kendini tanımayan bir insan başkasının duygularını ve fikirlerini anlayamaz, empati kuramaz. İyi bir yönetici ve ya lider olabilmek için güçlü bir empati yeteneğinizin olması gerekir. Bunun için de sürekli okumalı araştırmalı ve dinlemeyi öğrenmelisiniz. En önemlisi de geçmişinizden dersler çıkarmalısınız.
Birisinin hakkında bir şey okursunuz fakat bu size kendi hayatınızı düşündürür. İşin güzel yanı budur. Kitapları bu nedenle severim.  Oprah Winfrey

4. Kendinize güvenin ve cesur olun

Aslında başarı yolundaki en önemli kural budur bence. Her imkana sahip olabilirsiniz ama kendinize güveniniz yoksa kurmuş olduğunuz hayalleriniz bir gün yıkılmaya mahkum olacaktır. Başarı yolundaki insanlar gerek kendi başarılarının sonundaki tavırları ile gerekse de iğneleyici sözleriyle sizin yolunuza taş koymaya çalışacak ve motivasyonunuzu kendinize olan güveninizi yitirmenizi isteyecektir. Böyle durumlara inat kulaklarınızı dış dünyaya kapatın ve yalnızca iç sesinize kulak verin. Bu da cesaret gerektirir. Bunu yapmadığınız takdirde içinizdeki gücü siz değil başkalarının yönetmesine izin vermiş olursunuz.
Hayat sana ancak ondan istemeye cesaret ettiğin şeyleri verecektir. Gücünü asla başkalarının eline vermemelisin. Çevreni sadece seni ileri götürebilecek insanlarla doldur.  Oprah Winfrey

5. Yaptığınız işi sevin

Hayattaki mutluluğu yakalamanın bir numaralı kuralı sevdiğin işi yapmaktır. Bir ömür boyu mutlu olmak istiyorsan sevdiğin işi yap diyor bir Çin atasözü. Bu sebeple işinize hırsla değil azimle ve tutkuyla sarılın. Sahip olduklarınıza şükredin. Hırs bir noktadan sonra size zarar verirken, azim başarısız olduğunuzda bile başkalarını takdir edebilme gücünü ve merhametini size verir. İnanın bu çok büyük bir şeydir.
İşini tutku yönetsin. Sahip oldukların için şükredersen daha fazlası seni bulur. Sahip olmadıklarına odaklanırsan, zaten onlar da yetmemeye başlar. Oprah Winfrey

6. An’ın gücüne inanın

İlerde ben ne yapacağım, ne olacağım diye asla endişe etmeyin. Bu endişelerin sizi ele geçirmesine müsaade etmeyin. Geçmişin esiri olmayıp geleceğin mimarı olmak istiyorsanız içinde bulunduğunuz o an’ı iyi değerlendirin. Fırsatları görün ve ona göre adım atın. Geçmişinize takılıp kalır gelecek için de endişelerinizin kurbanı olursanız, şu an önünüzü göremez ve tökezlersiniz. Hayattaki en değerli an bu an’dır.
Endişelenmek vakit kaybıdır. Öyle yapacağına, zamanını endişelendiğin şeyle ilgili bir şeyler yapmaya harca.  Oprah Winfrey

7. Yalnızca kendinize dayanın

Başarı yolundaki en önemli etkenlerden biri de insanın sadece kendinden beklenti içinde olmasıdır. Başkalarından beklenti içine girerseniz, bir gün mutlaka beklediğiniz o şeyle karşı karşıya gelirsiniz. Bu da sizin motivasyonunuzu düşürmeye yeter de artar bile. Bakın Oprah bu duruma nasıl yorum getiriyor:
Kendi hikayeni yaz. Kimse senin senaryonu yazmasın. İleri gitmek için kendin dışındaki güçlere dayanma. Oprah Winfrey

8. “Hayır” demeyi öğrenin

Günümüzün en büyük hastalığı olarak nitelendirdiğim bu durum şu anda birçok insanı rahatsız eden ama bir türlü üstesinden gelemediği sorundur. Başarılı olmak, kendi değerlerinizden ödün vermeden bildiğiniz yolda sağlam bir şekilde ilerlemeyi gerektirir.
Hayır demeyi öğrendiğimde 40 yaşındaydım. İnsanları memnun etme hastalığına tutulmuştum. Daha ne olduğunu anlamadan ağzımdan ‘evet’ lafı kendiliğinden çıkıyordu. Hayatımın o güne kadar neredeyse tamamını, isteyen herkese istedikleri her şeyi vererek geçirmiştim. Memnun etme hastalığıyla başa çıkabilmem için ilk önce yapmam gereken şey, kim olduğuma dair net bir yanıtımın olmasıydı. Daha önce insanların ‘kendini ne zannediyor’ demesinden korkuyordum. Şimdi artık ben buyum deme cesaretiyle herkesin karşısında duruyorum. Oprah Winfrey
Nazik olmak ile her istenileni yapmak çok ayrı iki noktadır. Nazik olmalı ama her şeye evet dememelisiniz. Yoksa herkesin dediğini yapmaktan kendi değerlerinizden ödün verir ve istediklerinizi yapacak fırsat bulamazsınız.
Görüntlenme: 10288
Hacer Jafar