ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinin hemen ardından Ortadoğu, patlak veren Katar kriziyle sarsıldı.
Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan Arap ülkeleri Katar’ı bazı terörist grupları desteklemek ve bölgedeki dengeleri bozmakla suçlayıp ülkeyle olan diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı.
Katar Krizinin Ülke Ekonomisine 4 Muhtemel Etkisi
Türkiye’nin ne Suudi Arabistan’la ne de Katar’la bir sorunu bulunmuyor fakat iki yakın müttefikin yaşadığı sorunun askeri müdahale gibi gelişmelerle derinleşmesi halinde mevcut durumun yüksek olasılıkla Suudi Arabistan’ın aleyhine değişmesi beklenebilir. Çünkü son yıllarda Türkiye ile Katar arasında her anlamda oldukça sıkı ilişkiler yaşanıyor.
Türkiye ile Katar arasındaki özellikle de ekonomik ilişkiler son senelerde gittikçe sıkılaştı. Büyük Katarlı şirketler kimi zaman önemli Türk şirketlerini satın alırken, kimi zaman da birçok sektöre giriş yaparak faaliyet göstermeye devam ediyorlar.
Dünya genelinde yaklaşık 340 milyar dolarlık yatırımı bulunan Katar, Türkiye’ye en fazla yatırım yapan 7. ülke ve şu ana kadar yaklaşık 18 milyar dolar büyüklüğünde yatırım yaptı.
Katar’ın Türkiye’de ses getiren en büyük satın alımlarına göz atın.
Finansbank
Türkiye’de bankacılık sektörüne Alternatif Bank (Abank) ile giriş yapan Katarlı QNB (Katar Ulusal Bankası), 2015 yılında Finansbank’ın yüzde 99.81 payının tamamını 2.75 milyar euro bedelle satın aldı. QNB’nin satın aldığı pay daha önce National Bank of Greece’de (NBG) bulunuyordu.
Digiturk
Katarlı beIN Media Group, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetilen Türk Pay-TV platformu Digiturk’ü satın aldı. Satın alma rakamının 1.2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
ABank
Katar Commercial Bank, 2016 yılında Türkiye’deki Alternatif Bank’ın (ABank) Anadolu Endüstri Holding’de bulunan %25’lik hissesini (224,9 milyon dolar) satın alarak ABank’ın tamamına sahip oldu.
Banvit
Türk kanatlı sektörünün en büyükleri arasında yer alan Banvit’in yüzde 79.5 hissesi Brezilya-Katar ortaklığındaki TBQ Foods’a devredildi. Hisselerin devir fiyatının hisse başına 12.07 lira olduğu belirtilmişti.
Boyner Grubu
Geçen sene Katar merkezli Mayhoola fonu Boyner Grubu’nun yüzde 30.7 hissesini 885 milyon dolara satın aldı. Altınyıldız, YKM, Ay Marka, Beymen ve Boyner Büyük Mağazacılık şirketleri Boyner Grubu’nun bünyesinde bulunuyor.
Ankas
İnşaat, alt yapı ve mühendislik gibi alanlarda faaliyet gösteren Ankara merkezli Ankas, Katarlı HBK (Hamad Bin Khalid) tarafından Nisan 2017’de devralındı.
BMC
1964 senesinde İzmir’de kurulan otomativ devi BMC’nin yüzde 50’si 2017 yılında Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’ne satıldı.
ERGO Portföy
İslami finans kuruluşları arasında yer alan Katarlı QInvest, 2016 yılında Ergo Portföy‘ü satın aldı. Satın alım sonrasında Ergo Portföy’ün adı Qinvest Portföy olarak değişti.