Genel

New York Times, abonelerinden 340 milyon dolar para kazanıyor

Gökşen Akyüz 9687
New York Times, abonelerinden 340 milyon dolar para kazanıyor

New York Times, abonelerinden 340 milyon dolar para kazanıyor

Yıl sonu kazanç sonuçlarını bildiren haber devi New York Times, online abonelik satışlarını yüzde 46 oranında artırarak abone gelirinde 340 milyon dolarlık bir artış sağladığını açıkladı.
Ancak dikkat çekici olan şey, işin ne kadar hızlı büyüdüğü. Haber devi, 2017 yılı genelinde online abonelerinden 340 milyon dolar kazanç sağlarken bir önceki yıla oranla abone sayısını yüzde 46 arttırdı. New York Times’ın bu büyüme oranı, geçen yıl yüzde 47 oranında büyüyen Facebook’a hemen hemen eşit. Aynı zamanda Google’ın yüzde 23’lük büyümesine kıyasla da daha hızlı gerçekleşti.
Gazetenin dijital reklam satışları da yüzde 14’lük bir artışla 238 milyon dolara yükseldi. 166 yaşındaki eski bir gazete şirketi için hiç de fena değil…
Ancak kesinlikle kritik bir durum da var: Times’ın baskı gelirleri son 7 yılda yüzde 21 oranında geriledi. Şans eseri, okurların büyük çoğunluğu gazeteyi satın almayı bırakmadan önce yayın dijital hale geldi. Gazete 2011’de dijital abonelikler için bir ‘freemium’ modeli sundu ve ücretsiz okunabilen makale sayısını 20’den 5’e çekti. Gazetenin dijitalleşme yolunda attığı ve uygulamaya aldığı kazanç modeli, baskı gelirlerindeki gerilemeye rağmen, dijital gelirlerindeki artış hesaba katıldığında işe yaramış gibi gözüküyor. Online aboneler ve dijital reklamlar bir araya getirildiğinde, hali hazırda yılda 578 milyon dolar kazanan Times, 2020’ye kadar dijital platformdan elde ettiği geliri 800 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. İnsanlar haberlere ulaşmak için ödeme yapmayı sever, özellikle de söz konusu New York Times olduğunda. Lakin Pulitzer Ödüllü onlarca gazeteci de dahil olmak üzere 1.300’e yakın çalışanı bulunan gazetenin 1 milyon dolara yakın baskı geliri hızla düşüyor ve baskı bölümü kademeli bir şekilde ölüyorken, dijital alandan elde ettiği gelir yeterli olacak mı?
Bu sorunun cevabını gazetenin dijital stratejilerinin onu kurtaracak kadar hızlı büyüyüp büyümeyeceğine bağlı olarak öğrenmek zorunda kalacağız.
Görüntlenme: 9687
Gökşen Akyüz